Surujen saari

Kirjailija Katja Kallio on tehnyt suuren työn ja kauniin teon pukiessaan sanoiksi ja mielikuviksi ne harhailevat ja ahdistavat ajatukset, jotka jokainen Seilin saaren vierailija kokee saareen noustessaan. Oikeasti olleen ja eläneen ja loppuelämäkseen mielisairaalaan passitetun Aaltosen Amandan vaiheet Kallio on onnistunut pukemaan puhuttelevaksi kasvutarinaksi. Haureellista elämää elänyt rajaton Amanda saa elämäänsä rajat joutuessaan suljetuksi mielisairaalaan Turun saaristoon. Kaikki mikä on ollut kaukana ja tavoittamattomissa, löytyykin läheltä, kohtalotovereista ja saarelaisista, toisista ihmisistä.

Amandan suurimmaksi saavutukseksi loppujen lopuksi jää lupa istua mielisairaalan keittiön portailla yhdessä hoitajien kanssa kahvitellen, Amandan, joka sentään on nähnyt suuret kaupungit Pariisista lähtien. Mutta tuurista ja tuulista tuntuu olevan kiinni, heittääkö kohtalo ihmisen kutsu- vai kuokkavieras puolelle. Amandan kuumailmapallomatka Pariisiin päättyy ikävästi, mutta huonosti käy myös Amandan rakastajan Isakssonin kalanmyyntireissu Tukholmaan tuulettomassa helteessä.

Kallion kieli on kaunista, runollista, paikka paikoin aforistista. "Ruskeisiin silmiin katsominen on pohjatonta, sinisiin ääretöntä."

Katja Kallio: Yön kantaja
Otava 2017 380s.