Motissa

Vaihtoehto linnanjuhlille (6.12.2014) – parikymppiset pojat potkimassa autojen sivupeilejä ja kivittämässä ikkunoita.  Aggressiivisten joukko on harvalukuinen. Valtaosa kulkueen osanottajista seuraa touhua mietteissään. Kukaan ei mene väliin. Ei edes kulkueen lomassa ja hännillä seuraavat virkapukuiset poliisit. Rohkeimmat vandaalit esiintyvät ilman naamiota. Kameroita on kaikkialla. Osa on taatusti siviilipoliiseja. – Älkää hajottako niitä autojen sivupeilejä, kuuluu poliisin tuskainen ääni kaiuttimista. Joukkio yrittää päästä Etelärannan poliisisulun läpi kohti presidentin linnaa mutta mellakka-asuinen poliisirintama on vastassa. Syntyy käsirysyä, ähellystä ja näyttäviä yhteenottoja. Alaikäisen näköinen nuori mies potkaisee poliisiauton oveen lommon. Vieressä seisova poliisi ei tee elettäkään ottaakseen pojan kiinni.

Kulkue lähtee uudelleen liikkeelle. Rumpuryhmä tahtia paukuttaen usean kymmenen ihmisen mato kaartaa Unioninkadulle ja pussittaa itsensä poliisin sumppuun. Seuraa ikkunoiden rikkomista. Astaloiksi kelpaavat pyörätelineet ja rakennustyömaan irtolavan epämääräinen rakennusjäte. Osa porukasta sprayjaa seinät ja ikkunat, kyltit ja liikennemerkit. Poliisimuuri on edessä ja takana. Kukaan ei yritä enää väkisin poliisiketjun läpi. Joku huutaa että eiköhän me tuosta läpi mennä jos niin halutaan. Mutta huutaja ei saa ketään innostumaan ja yritys jää aikomisen asteelle.

Seuraa parin tunnin asemasotavaihe. Saartorenkaan sisällä ihmiset rauhoittuvat. Välillä käy lähetystöjä poliisin luona neuvottelemassa poispääsystä. – Ette te voi meitä täällä pitää väkisin, joku huutaa. Osa joukosta on selvästi uteliaisuudesta paikalla. Joukossa on toimittajia, valokuvaajia, tv-kameroita. Nuori poika ottaa selfietä kypäräasuiset poliisit taustatapettina. Osa porukasta istuksii katukiveyksillä. Seitsemän nuoren miehen joukko on rutistanut kaljatölkin palloksi ja potkiskelee sitä toisilleen. Nuori mies kuseskelee taitavasti ränniä vasten niin että urea jatkaa kulkuaan jalkakäytävän poikki uraa pitkin kadulle. Kiveyksellä istujat nostelevat jalkojaan.

Sitten kuuluu huutoa ja mekastusta. Osa joukosta on äkännyt auki jääneen portin. Ainakin kolmasosa väestä vähenee rakennuksen sisäpihalle. Heitä ei nähdä enää sinä iltana. Poliisilla menee hetken aikaa tilanteen tajuamiseen. Osa mellakkapoliiseista lähtee juoksemaan raskaan näköisesti painavissa tamineissaan pakenijoiden perään.

Poliisi varoi selvästi provosoimasta ja vältti yhteenottoja. Ovelasti se turvautui Raatteen tien temppuun ja motitti koko sakin keskelle Unioninkatua. Poliisissa varmasti laskeskeltiin, että kuvamateriaalia on tarpeeksi omasta takaa ja valvontakamerakuvaa jotta pahantekijät saadaan kiinni.  Valokuvaajien kuvamateriaalia ei nähtävästi käytetty. Yllätyksenä poliisille täytyi tulla pakolaisten porttitemppu. Ettei siinä kadonnut teille tietymättömille suurin osa vandaaleista?