Keskisormen kertomaa

Pikkutyttö kysyi Tallinnan aukion Suomi ensin – mielenosoituksessa miksi nuo ihmiset eivät kuuntele mitä nuo toiset tuolla puhuvat. Tyttö samoin kuin koko mielenosoitusta seuraava yleisö ja vastamielenosoittajat oli aidattu narun taakse aukion toiselle laidalle. Vastamielenosoittajat pitivät sellaista meteliä, että mielenosoittajien puheita oli mahdoton kuulla. – Silloin, jos kaikki kuulisivat, voisi vastata niille, jatkoi tyttö järkeilyään.

Edellisenä päivänä Rajat kiinni-mielenosoituksessa Vuosaaressa turkkilaistaustainen lähihoitajaksi opiskeleva nainen uteli kahden pienen poikansa kanssa mistä oli kysymys. Hän oli kuullut, että Mosaiikkiaukiolla olisi jokin esitys ja tulleet seuraamaan sitä. Hän oli aikeissa hakea järjestäjiltä lapsilleen pienet Suomen liput. Nainen kertoi ylpeänä että hänellä oli kaksi isänmaata ja kuinka Suomi oli hyvä ja turvallinen maa elää. Kuultuaan mielenosoittajien vaikuttimista, nainen jätti liput hakematta ja lähti kotiin.

Anarkistien eturivissä narun takana kävi säpinä. Pikkupojat kilpailivat innokkaasti megafoonista jota anarkistit auliisti heille tarjosivat. Jaossa oli myös torvia ja kilkuttimia. Keskisormi löytyi omasta takaa. Pojat eivät oikein tarkemmin osanneet määritellä, mitä olivat vastustamassa tai kenen puolella olivat.