12. touko, 2017

DHAQAN CELIS

Fenix ry tuo kadonneet lapset näkyviksi. Oman kulttuurin pariin tapoja oppimaan lähetettyjen nuorten kohtalo huolettaa kolmatta sektoria ja viranomaisia. Seminaari eilen Maunulatalossa...

Yhteisöllisissä kulttuureissa kuten somalikulttuurissa on vanha perinne lähettää perheen mielestä liian sekularisoitunut, suomalaistunut, nuori kotimaahansa viisastumaan, aikuistumaan.. Somalin kielessä tätä ”pelastussuunnitelmaa” kutsutaan käsitteellä Dhaqan celis (matskua löytyy hakusanalla netistä paljon). Vanhempien tarkoitus on omasta mielestään hyvä. Halutaan nuoren oppivan kotimaassaan ne oikeat arvot, jotka perheelle ovat tärkeät ja jotka nuori on hukannut. Keino on raju, pahimmillaan nuori voi joutua Somaliassa vankilaan. Kun nuori palaa kotimaastaan takaisin Suomeen tms. lähtömaahan, alkavat yleensä entistä suuremmat vaikeudet ja identiteettiongelmat seuraamuksineen. Vanhemmat nostavat siinä tapauksessa kätensä pystyyn, ajattelevat tehneensä kaikkensa, hylkäävät henkisesti lapsensa.

Paikalla oli myös lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila joka myönsi, että hallinto Suomessa ei ole tehnyt asialle mitään eikä oikein tunnista ongelmaa. Myöskään tutkimuksia ei ole aiheesta. Hän piti tärkeänä yhdistystoimintaa ja tiedon levittämistä. Fenixin kautta pääsee ääneen nimenomaan ne nuoret aikuiset, jotka ovat kokeneet tämän kaiken. He kritisoivat Maunulassa rajusti omia yhteisöjään. Moni nuori on alkoholisoitunut palattuaan Suomeen, siirtynyt rikollispuuhiin.

Poliisille asia ei ollut outo mutta sen laajuus tuntui olevan. 25 vuoden aikana on Suomessa arviolta satoja lapsia hävinnyt kesken ylä- tai ala-asteen ”vain jonnekin” ja vuoden parin päästä palannut takaisin. Mitään tilastoja aiheesta ei ole. Kouluissa samoin kun viranomaispuolella (sossu jne.) on kunnioitettu perheen itsemääräämisoikeutta. Tähän halutaan nyt muutosta.